De vanligaste frågorna om våra betongprodukter

Våra bänkskivor görs av rena naturmaterial - sand, kalk och vatten - som vi specialbehandlar i flera steg för att ge en riktig hållbar finish. Naturen tillsammans med dina val ger liv i ytan och gör att ingen skiva är den andra lik.

Formbart och tåligt

Betong är ett urgammalt material som vanligtvis är förknippat med broar och fundament. Sett med nya ögon är betong även vackert, uttrycksfullt och möjligt att forma på fantastiska sätt. Kombinationen av dessa egenskaper gör att materialet lämpar sig mycket bra som bänkskiva.

Underhåll och patina

Precis som massivt trä och sten är betong ett naturligt material som ska underhållas för att behålla sina unika egenskaper år efter år. En enkel behandling några gånger om året räcker för att du skall kunna njuta av en vacker skiva lång tid framöver.

Frågor och svar

Obehandlad betong är väldigt känslig, tar lätt upp vätska och blir missfärgat. En köksbänk av betong måste därför skyddas effektivt. Här har vi vår styrka jämfört med många andra leverantörer.

Trots att betong ännu inte är lika motståndskraftigt som en laminatskiva har vårt långa, gedigna och ständigt förfinade arbete med slipmetoder och behandlingar gett ett resultat som vi känner oss mycket nöjda med. Är skivorna rätt behandlade ska de klara av att få spill i form av vin, med mera.

Skulle en fläck trots allt uppstå har vi en putsduk som följer med vårt ytbehandlingsvax. Med hjälp av putsduken har man stora möjligheter att få bort eventuella fläckar.

När skivan kommer ut från vår produktion är den bearbetad i flera steg, vilket gör att ytan är väldigt mycket tåligare än obehandlad, rå betong. Som användare av skivorna föreslår vi att man lägger på vårt vax när skivan är ny och sedan någon gång per år eller vid behov.

I sällsynta fall kan hårfina sprickor uppstå men detta försämrar inte på något sätt skivans hållfasthet eller kvalitet. Många anser att detta ökar betongens patina.

Alla typer av glaskeramikhällar och indukitonshällar går bra att planmontera. Det är att föredra att hällen ej är fasettslipad då detta ser lite udda ut. Planmontering är en aning dyrare än urtag för ovanpåliggande häll.

Tänk då på att fasettslipning ofta är några tusenlappar dyrare än en rak kant vilket gör att totalkostnaden är mindre.

Det är också långt mer praktiskt att planmontera hällar då det inte finns någon kant som smuts kan fastna mot/under.

För att göra ett så perfekt jobb som möjligt vill vi ha hällen hos oss innan vi påbörjar jobbet med en planmonterad häll.

Det går bra att köpa BetongDesigns ytbehandlningsvax. Skicka mail till Magnus eller Kristian så skickar vi hem vax till er.

Som med de flesta bänkskivematerial är detta inte att rekommendera, framförallt eftersom knivens egg lätt tar skada. Det kan även uppstå repor i bänkskivans yta. Ett förslag är att låta fälla in en skärbräda av trä i skivan.

Självklart går det att göra längre skivor än 2,5 meter, tyngden gör dem dock svåra att hantera.

Ja. Allt som vi behandlar betongen med är helt ofarligt för både människan och miljön.